Mustien ja valkoisten sävyjen monimuotoisuus – JOKO TAI vai SEKÄ ehkä, osa 1

Äidillä ja pojalla on yhteinen harrastus. Luonnon tutkiminen on mielenkiintoista myös lapsille ja teineillekin.

LUONTOTUTKIJA

Mitä tarkempaa ja lähempää asioita tarkastelee, huomaa, kuinka valkoisien ja mustien sävyjä on yhtä paljon kuin jäkälä- ja sammallajeja maailmassa.

Jäkäliä ja sammalia tutkiskellaan jo peruskoulussa, mutta melkoisen moni asia vuosien saatossa unohtuu. Mieleen on ehkä jäänyt eri lajien ja niiden latinankielisten nimien pänttääminen, kun tärkeintä olisi kuitenkin ymmärtää ja muistaa, mikä on niiden toimintalogiikka ja tehtävä ekosysteemissä.

Olen aina ollut kiinnostunut jäkälistä. Niissä on jotain kiehtovaa. Ne todella ovat sitkeitä, hitaasti kasvavia, ääriolosuhteiden selviytyjiä, jossa menestyksen salaisuutena on mielenkiintoinen levien ja sienien symbioosi.

Ajattelin innoissani opetella kaikki sammal- ja jäkälälajit, kunnes tajusin, että päälajeja on satoja ja kaikkine alalajeineenkin niitä on kymmeniä tuhansia. Tuo sama ilmiö on käynyt monen muunkin kiinnostavan asian kohdalla: filosofiassa, psykologiassa, neurotieteissä, geologiassa, luonnontieteissä, politiikassa, taloustieteissä – kaikessa! Mikään niistä ei ole ollut niin yksinkertaista, vaan kaikkine historioineen, kausaliteetteineen ja yhteisvaikutuksineen, ne luovat ikään kuin loputtoman, erilaisista mustista ja valkoisista sekoittuvien harmaiden sävyjen verkoston, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Jäkälät ovat myös erittäin herkkä ilmanlaatuindikaattori. Kun tasapaino järkkyy, sen syy-seuraussuhteiden jatkumo on kuin monihaarainen dominoefekti; aivan kuten monessa muussakin ekosysteemissä; oli sitten kyse taloudellisista, sosiaalisista tai luonnon monimuotoisista ekosysteemeistä. Myös henkilökohtaisen elämän ekosysteemi voi joskus muuttua sosiaalisten ilmansaasteiden vuoksi, kukoistuksesta selviytymistarinaksi, jossa luovuuden naava saattaa hävitä pitkäksi aikaa ja luottamuksen rihmajäkälä kuolla sukupuuttoon.

Tämä näyttely on kokenut idean syntymisestä lähtien nyt monenlaisia harmaan sävyjä kaikilla elämän osa-alueilla. Kaikesta huolimatta se ainakin suurimmalta osin toteutui. Se on ollut kuin luonnon sitkeiden jäkälien hidas kasvutarina, johon astui mukaan, sitkeydestä huolimatta, elämän vääjäämätön kiertokulku, jossa keskuudestamme poistuu joskus odottamatta, rakkaita perheenjäseniä. Silloin aika hetkeksi pysähtyy ja suunnitelmat muuttuvat. Myrskyjen vahvistaman sukupuun neulasia tippuu ja uusia syntyy.

Luontotutkija, 20x20cm, akryyli kankaalle, 2021, Hinta 600 €

“Elämä ei ole mustavalkoista, vaan siinä on paljon eri harmaan sävyjä”

Netta Tiitinen, JOKO TAI vai SEKÄ ehkä, 21.4.-22.5.2021, Keskus Galleria, Tampere

Lue lisää näyttelystä: JOKO TAI vai SEKÄ ehkä