Kiitos John Hartwall – loit jotain, jonka todellista arvoa on mahdoton mitata!

 

Gumbostrand Kost & Form Tervetuloa

 

Sipoossa, 30 kilometriä Helsingin ytimestä sijaitseva, Gumbostrand Konst & Form on ollut minulle taiteilijana, toinen koti. Se on ollut merkittävä yhteistyökumppani, ei pelkästään itselleni, vaan myös monille muille taiteilijoille. ”Gumbon,” vaikutus taidemaailmaan on ollut virkistävän uudistava sekä kaikessa tekemisen laadussaan tinkimätön.

 

”Hej, hur går det? Kiva nähdä! Miten menee?”

Gumbostrand Konst & Formin bistrossa saattoi päivittäin törmätä haalareissaan puuhaavaan, iloiseen mieheen. Tuo lämmin, sydämellinen, mutta myös jämäkkä ja määrätietoinen, hopean harmaatukkainen patriarkka, oli nimeltään ”Jon,” John Hartwall.

 

Gumbostrand Kost & Form bistro

 

Toimeliaana yrittäjänä John arvosti ja halusi tukea kovasti myös perinteisiä käsityöammatteja sekä taidetta. Käsityöläisyys mielessään, hän tuli tuumineeksi, mitä tehdä vanhalle K.Hartwallin tehdasrakennukselle, jossa aikanaan valmistettiin muun muassa vanhoista pulloista tuttuja patenttikorkkeja sekä rullakoita. Niin syntyi idea ja pieni työryhmä, joka teki tutkimusmatkoja bittiavaruuteen, erilaisiin taidekohteisiin ja pientuottajien maailmaan.

 

Gumbostrand - 3

 

Elettiin vuotta 2012, kun Marjukka Uusitalo otti minuun yhteyttä ja kysyi kiinnostustani osallistua marraskuussa avattavan taidekeskuksen avajaisnäyttelyyn. Painostus oli tullut kuulemma ”yläpuolelta.” Olin erittäin iloinen kutsusta ja niin avajaisissa kilisteltiin myös uudelle, rohkealle idealle; perustaa taloudellisen epävarmuuden keskellä taidegalleria, keskelle ”ei mitään.”

 

Tuo ”keskelle ei mitään,” on oikeastaan keskellä kaikkea; keskellä luonnon rauhaa, keidasta, kauneinta Suomea.

 

Gumbostrand - tie gumboon

 

Vuosien kuluessa, Gumbostrand Konst & Formista tuli keskeinen osa Suomen taidemaailmaa, johon autot ja bussit ajoivat paikoin ahdasta ja mutkittelevaa tietä, kohti arvoituksellista päämäärää. Yht’äkkiä keskellä ”ei mitään” oli kaikki, mitä kulttuurin, kokoustilojen ja kulinarismin vaativinkin asiakas saattoi toivoa.

 

Kulttuurin ja taiteen arvostus on Suomessa hiljalleen noussut. Yksi olennainen tekijä tuntuu olevan kyky sulautua vallitsevan ajanjakson jonkinlaiseen vaatimustasoon ja tuottaa jotain sellaista, jolle vaistoaa olevan eräänlaista, henkistä kysyntää. Gumbostrand Konst & Form, on ollut yksi uudenlainen, visuaalinen ja henkinen ympäristö, jolle on selkeästi ollut myös tarve.

 

yksityiskohtia 2017

 

Tarkastellessa monien yritysten ja tahojen henkistä, visuaalista ja toiminnallista julkisivua, on taustalla aina ihminen, tai ennemminkin, tietyt ihmiset. Eipä sitä turhaan sanota, että koira on omistajansa näköinen ja yritys on sen työntekijöidensä ja johtajansa näköinen. Gumbon sydän; Charlotta Björkendahl on ollut rakentamassa Gumbostrand Konst & Formin historiaa aivan alkumetreiltä. Jo hetken poissaolo todisti sen, että jotkut ihmiset voivat lopulta olla korvaamattomia. Myös Merja Lipsasen nauru, jämäkkyys ja iloinen palvelu ovat asioita, jotka ovat erityinen osa Gumbon henkeä. Näyttelyiden ripustuksestakin häviäisi jotain olennaista, ilman Sampo Parkkosta. Keittiön henkilökunta ja Jonna Hartwall ovat, niin ikään, olennainen osa talon sydäntä, unohtamatta monia muita ihmisiä, jotka ovat olleet osaltaan luomassa Gumbon sielua.

 

Onneksi Johnilla on ollut hieno tiimi, joka voi jatkaa hänen alulle laittamaa kulttuurin keidasta tästä eteenpäinkin. Silti hänen alkupanoksensa tulee jäämään meidän kaikkien sydämiin ja historiaan, yhtenä tärkeimmistä taiteen edistämisen lahjoista.

 

Tiitinen Gumbostrand KonstoForm

 

Kiitos, John! Ihanien turinatuokioiden ja hyvien muistojen lisäksi, jätit jälkeesi paljon mittaamattoman arvokasta ja toivottavasti myös esimerkin ja inspiraation siemenen, tulevien sukupolvien, taiteen, sivistyksen ja yrittäjyyden tukijoille.

 

Gumbostrand logo

%d bloggers like this: