Kysymys miehille – minkälaisia meidän naisten pitäisi sitten olla?

Osa teoksesta Hentoja unelmia 100x100cm web

 

Toimittaja Sanna Ukkolan räväkkä kirjoitus Iltalehdessä, on näyttänyt nostaneen somen täydeltä, monenkirjavaa keskustelua. Ottamatta sen enempää kantaa kirjoitukseen, rohkaisi se kuitenkin nostamaan esille, naisten keskuudessa jo tovin pyörineen, erään toisen ajatuksen, nykypäivän parisuhdedynamiikan haasteista.

 

Puhutaan paljon sukupuolten tasa-arvosta. Pituushypyssä naisen metri on miehen 80cm. Miehen ja naisen fysiologiset eroavaisuudet ovat kiistattomia. Palkkatilastoissa naisen euro on miehen 80 senttiä. Tämä erovaisuus ei näytä kuitenkaan olevan täysin kiistaton.

 

Yleisesti unisex-ammattien huippuyksilöt ovat totuttu näkemään miehinä. Onko sitten kyse miesten, yhteen asiaan paneutuvista putkiaivoista ja multitaskaavien naisten resurssien hajauttamisesta? Onko syy biologiassa, neurologiassa vai asenteissa? Lopputulos on kuitenkin se, että nykypäivän liike-elämän sanavarastoon on ilmestynyt uusi käsite: naiskiintiöt.

 

Ovatko miehet tottuneet olemaan itsestäänselvästi vahvempia ja älykkäämpiä; parempia?

 

Tasa-arvoisen koulujärjestelmän kehittyessä, lääkäriopiskelijoista suurin osa ei enää olekaan miehiä. Älylliset erot ovat tasoittuneet ja tytöt saavat fyysisissäkin testeissä jo parempia tuloksia kuin pojat. Mitä on tapahtunut?

 

 

Timo Heinonen grafiikat - 3.jpg

 

Räväkässä parisuhderiidassa, minulta kysyttiin joskus:

”milloin naisista tuli äijiä?”

”milloin miehistä tuli kitiseviä reppanoita?” vastasin.

 

Maailma on muuttunut. Ehkä sitä muutosta yrittivät eri uskontokunnat ideologioillaan hallita, jotta mies voisi tuntea olevansa mies; parempi? On syntynyt aivan uudenlainen sota; miehet vastaan naiset.

 

Siinä ei enää ripsiväri ja korkokengät auta, kun miehen itsetunto rapisee kuin kiviseinän laasti, jota nainen kotona poraa, saadakseen kirjahyllyn asennettua. Miksi nainen poraa? Koska nainen haluaa osata ja mies ei enää osaa. Kysyn jälleen; mitä on tapahtunut?

 

Mutta nyt nainen ei saa olla ruuanlaitossakaan enää parempi, sillä huippukokithan ovat miehiä, mutta tylsät lumityöt nainen saa kyllä tehdä, sillä ”elämmehän tasa-arvon aikoja, kultaseni.”

 

Ensin mies haluaa naisen, joka on naisellinen, itsenäinen, älykäs, huumorintajuinen, lempeä, seksikäs ja jolla on fiksuja mielipiteitä – kunhan ne mielipiteet ovat sellaisia, joissa mies ei koe minkään sortin riittämättömyyttä. Rakennekynnet ja pitsialusvaatteetkin kertovat liiaksi tyttömäisestä naiviuudesta. Liika seksikkyys ja himokkuus ei ole hyvästä – pitää olla vaikeasti tavoiteltava. Ja pieneikin selluliitti kertoo epätäydellisyydestä ja selluliitittömyys kontrollifriikkydestä. Pitää olla urheilullinen, mutta ei siis tietenkään siinäkään miestä millään alueella parempi. Se kun olisi miehen itsetunnolle jo liikaa.

 

Treffipalstoilla huudellaan itsenäisten ja omillaan toimeen tulevien naisten perään. Ai miksi? Eikö näissä miehissä sittenkään ole tarpeeksi miestä elättämään perhettään – olemaan se parempi? Naisen pitäisi samaan aikaan olla täysin itsenäisesti pärjäävä ja heikko, jotta mies voi tuntea olevansa mies. Ja kaiken tämän ristiriitaisuuden jälkeen naisen pitäisi vielä olla tasapainoinen…

 

Kertokaa hyvät miehet, millainen naisen kuuluu olla, millainen nainen saa olla? Miehiltä nimittäin nainen haluaa turvaa, hellyyttä ja luotettavuutta, jota sitäkään ei huonossa itsetunnossa kierivältä mieheltä saa, koska hän tiirailee muiden naisten perään. Naisten, joiden seurassa mies haluaisi tuntea olevansa mies. Samaan aikaan osa naisista tiirailee vahvempien miesten perään, joilla riittäisi edes sen verran itsetuntoa, että naisen ei tarvitsisi pelätä olla vahingossakaan missään ainakaan parempi.

 

Nainen ei halua olla miestä parempi eikä nainen ei halua miestä, joka haluaa olla parempi, vaan miehen, jolla ei ole tarve olla parempi. Riittäisi vain, että mies on hyvä – ei taidoiltaan vaan sydämeltään.

Jokainen meistä haluaa olla hyväksytty ja rakastettu, paras sille omalle kumppanilleen.

 

Prinsessaunelmia 50x70cm
“Prinsessaunelmia” – Netta Tiitinen – 50x70cm, akryyli kankaalle, 2018

 

Ajatelmat pohjautuvat yleisten ilmiöiden havannointiin, ihmisten kanssa käytyihin keskusteluihin sekä omiin, empiirisiin kokemuksiin. Vastauksia elämän askarruttaviin kysymyksiin, saa ottamalla asioita rohkeasti esille. Yhdessä pohtimalla voimme kaikki viisastua. Koitetaan kuitenkin keskustella maltilla ja rakkaudella 😉